Πώς να καλλιεργήσεις μία «νοοτροπία ανάπτυξης» στους εργαζομένους σου;

Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, έχει αναδειχθεί πλέον ως βασική δεξιότητα του προσωπικού η διαχείριση των προκλήσεων, γεγονός που συνάδει άμεσα με την γενικότερη ιδέα της «νοοτροπίας ανάπτυξης», της πεποίθησης, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοί να βελτιώσουν ενεργά τις ικανότητές τους, αντί να είναι εγγενώς ικανοί ή ανίκανοι να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες.

Η νοοτροπία αυτή του «εν δυνάμει» φαίνεται, ωστόσο, να είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί, καθώς ο φόβος και η αμφιβολία υπερτερούν της επιμονής στη δράση. «Είμαστε καλωδιωμένοι να πιστεύουμε τα συναισθήματά μας», λέει η Elaine Elliott-Moskwa, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου εργασίας The Growth Mindset Workbook, με έδρα το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. «Όταν ένα άτομο λέει «αισθάνομαι ότι δεν είμαι αρκετά καλός», αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ισχυρό, παρόλο που αυτό είναι μια πεποίθηση για τις ικανότητές του».

Η «νοοτροπία της ανάπτυξης» είναι αυτή που καλεί τον εργαζόμενο να ξεπεράσει τέτοιες πεποιθήσεις. Οι εργαζόμενοι με νοοτροπία ανάπτυξης μπορούν να αξιοποιήσουν ένα χρήσιμο σύνολο δεξιοτήτων για να διαχειριστούν το άγχος, να δημιουργήσουν υποστηρικτικές σχέσεις με τους συναδέλφους, να αντιμετωπίσουν την αποτυχία και να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω σταδιοδρομία τους.

Τι σημαίνει «νοοτροπία ανάπτυξης»; 

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1988 ως θεωρία που σχετίζεται με την εκπαίδευση. «Είχε να κάνει με το γιατί τα έξυπνα παιδιά αποτυγχάνουν μπροστά στη δυσκολία παρά τις πραγματικές τους ικανότητες», λέει ο Elliott-Moskwa. Η ιδέα ήταν ότι η στάση των μαθητών απέναντι σε μια πρόκληση, παρά η έμφυτη ικανότητά τους, ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία. Με άλλα λόγια, οι ιδέες μας σχετικά με το πόσο ικανοί είμαστε να κάνουμε κάτι μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα μιας εργασίας.

Γιατί είναι σημαντική στον χώρο της εργασίας;

 

Η προσέγγιση του «μπορώ» υπήρξε πάντα ένα πλεονέκτημα στον εργασιακό χώρο, καθώς αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι είναι προσαρμόσιμοι και πρόθυμοι να εξελιχθούν εντός των εργασιών και των οργανώσεών τους. Ωστόσο, η ενθάρρυνση μιας τέτοιας νοοτροπίας παρακινεί τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις καθώς και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα, καθώς αισθάνονται πιο σίγουροι και ικανοί να χειριστούν τις δυσκολίες.

 

Αυτό είναι απαραίτητο σε μια εποχή που πολλοί εργαζόμενοι προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους στον απόηχο της πανδημίας και υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης. Η έκθεση της Gallup για την κατάσταση του εργατικού δυναμικού για το 2022 έδειξε ότι το άγχος μεταξύ των εργαζομένων παγκοσμίως αυξάνεται σταθερά από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Μια παρόμοια έρευνα από το Wellbeing Project έδειξε ότι το 2022 η ανθεκτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης παραμένει.

 

Η νοοτροπία ανάπτυξης όχι μόνο παρέχει ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά έναν τρόπο για να αναλύσουμε αυτές τις προκλήσεις σε διαχειρίσιμα βήματα. «Συχνά, αν αισθανόμαστε πίεση τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», λέει ο Venour. «Είναι πολύ πιο χρήσιμο να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε». Αυτό ξεκινά με τον εντοπισμό των προσωπικών δυνατοτήτων των εργαζομένων που μπορούν να αξιοποιήσουν και στη συνέχεια κάνουν ένα σχέδιο για τη βελτίωση των σημείων αδυναμίας.

 

Είναι δυνατό να εξασκηθεί η νοοτροπία ανάπτυξης μεμονωμένα, αλλά εάν μια επιχείρηση ενθαρρύνει ολόκληρο το εργατικό δυναμικό να υιοθετήσει μια νοοτροπία ανάπτυξης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρά. «Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην ανατροφοδότηση αντί στην αποτυχία», λέει ο Venour. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αντιμετωπίσουν δύσκολα έργα και να δημιουργήσουν μια γενικότερη κουλτούρα μάθησης.


Πηγή: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικοινωνία

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή /
8:00 πμ – 20:00 μμ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Εγγραφείτε στο Newsletter

Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Cookies

Copyright 2024 © Holistic Consulting Services