“Το Έτος των 12 Εβδομάδων”: Tips για τη διαχείριση χρόνου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να διαχειριστείτε τον χρόνο; Το έτος 12 εβδομάδων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Αυτό το σύστημα διαχείρισης χρόνου εστιάζει στον καθορισμό στόχων σε σπριντ 12 εβδομάδων, έτσι ώστε κάθε τρεις μήνες περίπου, να κάνετε σημαντική πρόοδο στα έργα.

Τι είναι το έτος το 12 εβδομάδων;

Το έτος 12 εβδομάδων είναι ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου που δημιουργήθηκε από τον Brian P. Moran, συγγραφέα και του ομότιτλου βιβλίου. Ο Moran περιγράφει την ουσία του έτους των 12 εβδομάδων με μία μόνο πρόταση: «Σταμάτα να σκέφτεσαι με όρους μακροπρόθεσμους. Αντίθετα, επικεντρώσου σε μικρότερα χρονικά πλαίσια». Ενώ οι περισσότεροι οργανισμοί θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους με βάση το ημερολογιακό έτος, το σύστημα του Moran ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση όπου ένα «έτος» είναι διάρκειας 12 εβδομάδων. Το να σκέφτεστε στόχους σε πιο βραχυπρόθεσμη διάρκεια (δηλαδή 12 εβδομάδες κάθε φορά) σας αναγκάζει να ενεργείτε με επείγουσα ανάγκη και να εστιάζετε σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία, αποφεύγοντας έτσι τις παγίδες που έρχονται με πιο γενικευμένες σκέψεις.

«Πιστεύουμε λανθασμένα ότι απομένει πολύς χρόνος στη χρονιά και ενεργούμε ανάλογα. Μας λείπει η αίσθηση του επείγοντος, μη συνειδητοποιώντας ότι κάθε εβδομάδα είναι σημαντική, κάθε μέρα είναι σημαντική, κάθε στιγμή είναι σημαντική. Τελικά, η αποτελεσματική εκτέλεση γίνεται καθημερινά και εβδομαδιαία», γράφει ο Moran.

Πώς εφαρμόζεται;

Προσδιορίστε το γιατί.

Καθώς καταγράφετε τι θέλετε να επιτύχετε τις επόμενες 12 εβδομάδες, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τον λόγο για τον οποίο θα γίνουν οι συγκεκριμένες ενέργειες. Αναρωτηθείτε: Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα έργα/στόχοι; Πώς θα βοηθήσουν την ομάδα μου;

Θέστε στόχους για κάθε μία από τις 12 εβδομάδες.

Τι χρειάζεται να πετύχω σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα; Θυμηθείτε να θέσετε ΕΞΥΠΝΟΥΣ στόχους ώστε να μην προετοιμάζεστε για αποτυχία.

Κατασκευάστε ένα σχέδιο δράσης.

Για να αρχίσετε να σημειώνετε πρόοδο προς τους στόχους σας των 12 εβδομάδων, θα χρειαστείτε μια σειρά από βήματα που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στη γραμμή του τερματισμού. Ορίστε ρεαλιστικές ημερομηνίες λήξης σε κάθε εργασία και λάβετε υπόψη τα πιθανά εμπόδια εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να τα προβλέψετε και να σχεδιάσετε προληπτικά και για αυτά.

Συχνή Επανεξέταση.

Ένα βασικό στοιχείο για το έτος των 12 εβδομάδων είναι η συχνή ανασκόπηση της προόδου, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε με ακρίβεια πώς πάνε τα πράγματα. Προγραμματίστε ένα διάστημα στο εβδομαδιαίο ημερολόγιό σας για να κοιτάξετε πίσω στο τι έχει επιτευχθεί και τι απομένει να κάνετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ