«Δύσκολος χειμώνας» για μισθώσεις τύπου Airbnb

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Μετά το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών αναμένεται βουτιά κρατήσεων για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από τον επόμενο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων προβλέπεται να σημειώσει πτώση της τάξεως του 40,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτή αποδεικνύεται ότι η ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει αρνητική επίδραση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και ασφαλώς και στον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιών. Πρόκειται άλλωστε για πανευρωπαϊκή τάση, καθώς μόνο σε τρεις χώρες το πρόσημο για τους επόμενους μήνες παραμένει θετικό έναντι του 2019. Αυτές είναι η Αυστρία (18,5%), η Φινλανδία (10,9%) και η Γαλλία (7,8%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Ουγγαρία με 56,7% και η μικρότερη στην Ελβετία με 3,3%. Σημειώνεται πάντως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιστροφή αυτής της εικόνας, καθώς είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες κρατήσεις πιο κοντά στις ημερομηνίες άφιξης των ταξιδιωτών.

Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα συνέχισε να εμφανίζει θετικές επιδόσεις καταλαμβάνοντας την τέταρτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν κατά 13,5% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων ήταν σχεδόν ίδιος με εκείνον του 2019 (μόλις 0,6% υψηλότερος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έγινε περισσότερο εμφανής στο σύνολο της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ